El grups del BLOC i del PSOE de Carcaixent ens oposem a la forma i programació realitzada pel Partit Popular, en relació els actes del diumenge pròxim quan es commemora l’aniversari de la concessió a Carcaixent del títol d’universitat, és a dir, la independència administrativa d’Alzira, que tingué lloc l’11 de març de 1576.

En opinió del PSOE i del BLOC aquesta festivitat hauria de servir per unir més els carcaixentins entre ells, reivindicació del projecte col·lectiu de poble, per la qual cosa el consens ha de ser sempre un objectiu bàsic a l’hora de confeccionar el programa d’activitats, de seleccionar els guardonats (quan n’hi haja) i també per escollir els ponents que en cada ocasió conferencien sobre temes d’interés relacionats amb la festa o els guardonats. El consens ha sigut sempre la reivindicació de tots els grups, el consens que va donar peu a l’acord unànime de celebrar anualment la festivitat de l’11 de març l’any 2001.

Enguany però l’actuació del Partit Popular, improvisada com sempre, i partidista com mai, ens obliga a denunciar públicament el que ha sigut una constant dels últims anys: el deixar de costat l’oposició i programar solament a partir del criteri de l’equip de govern, el criteri del Partit Popular.

Per al BLOC i el PSOE, el Partit Popular s’ha apropiat de la festa de l’11 de Març; tots els oferiments i opinions de la resta de grups han sigut ignorat, i l’acte festiu ha acabat convertint-se en un acte partidista, fins el punt que en alguna ocasió alguns grups s’ha negat a participar-hi. Fins ara, tot i ser crítics, hem preferit no manifestar el malestar en públic pensant en els guardonats, que no mereixen veure desdibuixat l’homenatge que se’ls tributa. Era el respecte institucional els que ens ha mogut sempre a fer la crítica en privat i no en el carrer. Enguany però, la prepotència mostrada pel Partit Popular ens obliga a manifestar públicament la nostra disconformitat per les formes i pel contingut.

Improvisació i partidisme

Preocupats com estem perquè esta celebració arrele entre la ciutadania, i que Carcaixent es parega cada vegada més a altres pobles que també celebren la seua data de naixement, tots els anys hem instat a preparar amb temps i dignitat la celebració, i ens hem oferit a col·laborar. El Partit Popular però ha preferit la majoria de les vegades confeccionar una programació d’última hora, sempre sense comptar amb els grups de l’oposició.

Enguany, ja en el mes de febrer, preguntàrem als representant de l’equip de govern com marxaven els preparatius de la diada. I la resposta rebuda va ser que enguany la celebració seria una mica diferent a l’habitual, ja que d’una banda coincidia amb el diumenge d’eleccions, i d’altra havien decidit no atorgar cap guardó, tot i que la celebració giraria al voltant del 800 aniversari del naixement de Jaume I. Sense compartir exactament el plantejament, però acceptant-lo, demanàrem que la persona encarregada de la intervenció al voltant de Jaume I fora una persona de consens i, sobretot, entesa en la matèria.

Dimecres passat (12 de març) quatre dies abans de la celebració (16 de març) se’ns ha comunicat que el ponent serà el vice rector de la Universitat Catòlica de València, el Sr. Juan Morote, professor d’ètica en la facultat de periodisme de la Universitat Catòlica i col·laborador habitual de Libertad Digital, la COPE i les tertúlies de Canal 9.

No és cap secret que el Sr. Morote freqüentment es manifesta obertament als mitjans de comunicació amb crítiques constants, sovint agressives i desproporcionades, contra un el projecte que presenta un grup com el PSOE o els seus representants, al temps que pren partit per un projecte ideològic concret: el del Partit Popular.

Per al BLOC i el PSOE, el Sr. Morote és lliure de criticar o alinear-se ideològicament amb qui considere oportú. Respectem les seues idees i les seues opinions. No obstant això, i tenint en compte el caràcter plural de la festa de l’11 de Març, i el consens que ha de primar, considerem que el Sr. Morote no és la persona més adequada per a donar relleu a la celebració.

El senyor Morote no és per a res un especialista en la figura del Rei Jaume I, persona a qui es dedica enguany la festa de l’11 de març, així que si el Partit Popular vol tenir un tracte preferent amb el vice rector de la Universidad Católica de Valencia, que ho faça però no en una ocasió com aquesta, en què el seu protagonisme està completament fora de lloc, ja que no consta en cap lloc que haja fet cap estudi o publicació sobre el monarca.

Les explicacions donades per part de l’equip de govern, que diu que no ha trobat ningú de la Generalitat que volguera vindre a parlar sobre el rei Conqueridor ens semblen una burla i un insult a la intel·ligència. En tot moment ens hem oferit per col·laborar, i en cap moment se’ns ha donat l’oportunitat de proposar ponents alternatius. El PP ha ignorat així els nombrosos especialistes en història medieval que tenen les universitats valencianes.

BLOC i PSOE hem demanat sense èxit al Partit Popular que recupere el consens mitjançant els canvis pertinents en la programació. Al Partit Popular fem responsable de la pèrdua de representativitat de la Festa de l’11 de març.