El col·lectiu del Bloc Nacionalista Valencià de Carcaixent ha organitzat per al proper dissabte de matí una visita al Cap i Casal per tal de descobrir els orígens del País Valencià, amb un guia de luxe, el també carcaixentí Francesc Torres, director de l’Arxiu del Regne de València.

En concret visitarem el conjunt arquitectònic del Monestir de Sant Miquel dels Reis, seu de la Biblioteca Valenciana, on des de fa uns mesos es pot gaudir d’una exposició que duu per títol “El naixement d’un Regne”, la peça central de la qual és el Llibre del Repartiment, el document que recull les donacions de cases i terres als repobladors vinguts majoritàriament de Catalunya i Aragó després de la conquesta del Regne de València per part de Jaume I.

Aquesta és la segona vegada que el Llibre del Repartiment visita terres valencianes (forma part dels fons de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, situat Barcelona), i es dóna la circumstància que quan ho feu per primera vegada va ser el carcaixentí Julià Ribera, del naixement del qual enguany celebrem el 150 aniversari, l’encarregat de la seua custòdia.

Des de Sant Miquel dels Reis ens traslladarem a les instal·lacions de l’Arxiu del Regne de València, a l’Albereda, per contemplar part dels fons que atresora un dels arxius més importants d’Europa, juntament amb el de la Corona d’Aragó i el Vaticà.

L’activitat està oberta a qualsevol persona interessada i pretén pal·liar el desinterés que l’Ajuntament de Carcaixent ha mostrat cap a les celebracions del 800 aniversari del naixement del Rei Conqueridor. Aquesta activitat també dóna continuïtat al projecte “Coneix el País amb el Bloc”, que s’inicià el passat mes de febrer amb una visita a la Vila d’Alzira, de la mà del seu arxiver, Aurelià Lairón.

Si esteu interessats a participar en l’eixida, només cal que acudiu amb vehicle propi a l’avinguda de l’Apotecari Bodí, a l’altura del col·legi Víctor Oroval el proper dissabte a les 9.30 hores.