El PP continua sense aportar dades sobre les finances municipals.

Després d’un mes, el PP encara no ha facilitat l’informe sol·licitat pel BLOC, i deriva la responsabilitat als tècnics municipals.

Per al BLOC resulta inacceptable la passivitat del PP, una irresponsabilitat que contrasta amb el nombre de regidors amb dedicació exclussiva i la retribució que rep cadascún pel seu treball.

Després d’un mes d’haver-se compromés, el PP no ha presentat cap informe sobre la situació financera municipal, ha traspassat la responsabilitat del retard als tècnics municipals i ajorna l’aportació de dades al pròxim 30 de juliol.
Pel que es veu, tot el que pensa fer-se per afrontar els greus problemes de finançament i tresoreria de l’ajuntament de Carcaixent és aconseguir una reunificació de prèstecs i refinançament per als prop de 10 milions d’euros de deute (més de 1.500 milions de les antigues pessetes) amb allargament en el temps del període d’amortització, par passar dels 10 anys actuals a 25 o 30 anys.
Per al BLOC esta solució és una fugida endavant que sols permetrà rebaixar la pressió del deute i alliberar uns pocs recursos per afrontar el descontrol de la despesa corrent. Però deixarà en l’aire bona part de les inversions previstes per al 2008, que no podran executar-se per falta de recursos.
El PP ha reconegut en l’última comissió informativa d’Hisenda la pluralitat de la problemàtica financera:
– pressupost irreal des del mateix moment de la seua aprovació,
– falta de finançament,
– falta de recursos líquids per afrontar els pagaments,
– impossibilitat d’atendre totes les inversions previstes en el pressupost i falta de personal per atendre mínimament l’àrea d’Hisenda.
No obstant això el responsable de l’àrea s’ha limitat a dir que s’està buscant alguna solució, de moment centrada únicament en el refinançament del deute. També es reconeix la falta de mitjans en l’àrea d’Hisenda però que ara no és el moment d’aplicar més recursos per resoldre esta situació.
La realitat però és més dura del que pot semblar, perquè ni tant sols la proposta del PP podrà dur-se endavant, al menys en els termes previstos, ja que cap entitat financera ha acceptat les condicions municipals: ni els tipus d’interés ni la quantitat a refinançar, i en este moment l’ajuntament no té més remei que acceptar les condicions de la banca, molt pitjors que les vigents fins ara. Així, front a un refinançament total, com a molt s’aconseguirà un refinançament per parts (cada banc accepta refinançar la quantitat del deute que té l’ajuntament amb ell), a un tipus d’interés molt superior al que hi havia fins ara. A canvi l’ajuntament aconseguirà un respir per poder fer front a una part del pressupost, bàsicament la despesa corrent.
Per al BLOC refinançar a llarg termini i destinar els recursos alliberats a la despesa corrent és un error, en tant que no s’actúa sobre l’origen del problemes. Per al BLOC, el PP hauria de revisar les seues actuacions, ja que el tipus d’inversió dels últims anys ha comportat un creixement de les despeses de manteniment (neteja, enllumenat, jardins, seguretat …); i revisar igualment el seu treball en l’àrea d’hisenda, i buscar noves vies de finançament.
El PP prefereix solucions fàcils i provisionals en lloc d’afrontar els problemes en tota la seua dimensió. El PP ha desatés les seues obligacions com a equip de govern, i ara pretén continuar amb la seua política de despesa com si no passara res, traslladant als que vinguen després els problemes municipals. El PP solventa el seu problema actual (aconseguir recursos per eixir del pas) i qui vinga després que assumisca el deute heretat i el bloqueig més que previsible amb què es trobarà.
Per al BLOC l’actitud que mostren els regidors del Partit Popular és la d’aquells que s’han instal·lat en el conformisme i que han oblidat la seua responsabilitat: no sols anar a l’ajuntament sinò a més treballar per l’interés general.
Malgrat esta actitud irresponsable, com ja hem dit en nombroses ocasions, el BLOC insisteix en oferir la seua col·laboració per reconduir la situació financera municipal, però des d’un plantejament de treball rigorós, i sense renunciar a projectes importants per a Carcaixent, com les zones industrials pendents, el teatre-auditori, l’Arxiu municipal o actuacions en matèria de vivenda protegida.
Dit això, el BLOC adverteix també que no acceptem operacions de maquillatge, pensades per guanyar temps, per eixir del pas, que es limiten exclusivament a refinançar el deute i a tapar la mala gestió dels anys anteriors.
Carcaixent, 25 de juliol de 2008