Davant del retard de quasi 1 any en la presentació de les actes per a la seua aprovació, el Bloc demana un canvi de sistema. El PP amaga la seua incompetència i culpa els funcionaris per no fer bé la seua faena.
En el plenari del dia 25 de juny de 2009 el Bloc de Carcaixent va demanar un canvi de sistema en la confecció de les actes de les reunions plenàries de l’ajuntament. El fet ha estat motivat per que en el dit plenari es van presentar per a la seua aprovació 24 actes (12 en valencià i 12 en castellà), des d’octubre de 2008, que sumen un total de més de 500 fulls. Les actes es van lliurar als regidors el dilluns d’esta setmana tan sols 4 dies abans de que hagueren de ser votades, i per si no fóra poc, dimarts es reenviaren amb algunes correccions. Açò feia del tot inviable que es pugueren llegir i esmenar. Eixes 24 actes estan plenes d’incorreccions i no reflecteixen les paraules dels regidors.
El PP culpa als funcionaris d’eixe retard, per no fer bé la seua faena. Per al Bloc aquesta demora en la presentació de les actes al plenari i les múltiples errades que acumulen, no estan causades pels funcionaris sinó per l’estrany procediment que segueixen les transcripcions de les reunions. Els plenaris es graven en cinta de cassete i es transcriuen literalment totes les intervencions. Però si bé el 99% de les intervencions al plenari es fan en valencià, la primera transcripció es fa sempre en castellà, afegint a la dificultat de reflectir i captar tot el que es diu a les reunions, el fet d’haver de fer una traducció simultània. Després eixa transcripció en castellà es torna a traduir a valencià, perdent-se en molts casos el sentit dels torns de paraula.
Açò últim és especialment greu, ja que les traduccions no es confeccionen des de l’Oficina d’Ús i Ensenyament del Valencià, sinó que es fan per part de personal no competent en matèria lingüística, moltes vegades només mitjançant programes automàtics de traducció i sense cap revisió posterior. Així no és gens difícil trobar errades que no poden tolerar-se en un document oficial com una acta.
Cap recordar que el PP es nega en redó a ampliar el recursos tant personals com materials de l’OMPUV mentre que no té cap problema en augmentar la nòmina de personal de confiança que treballa a alcaldia.
És per això que en el plenari d’ahir, el Bloc, per responsabilitat, es va veure obligat a votar en contra de l’aprovació de les actes i a demanar un nou sistema per confeccionar-les. Per al Bloc, les actes s’haurien de fer com a molts altres pobles, recollint el sentit del vot de cada grup polític i allò que explícitament es demane que conste en acta. Així es tindran unes actes més àgils i assumibles, i es podran portar més ràpidament als plenaris per a la seua aprovació. A més el Bloc demana que les gravacions de les sessions plenàries estiguen arxivades i a l’abast de tot el veïnat, en cd’s i en format mp3, físicament a l’ajuntament i també a través de la pàgina web municipal, de manera que qualsevol puga escoltar des de sa casa el que han dit els seues representants als plenaris de l’ajuntament.
Estes reivindicacions que van en bé de tot el poble se sumen a les que ve fent el Bloc de Carcaixent, quan reclamen que a través de la ràdio, la televisió o la web municipal es puguen retransmetre els plenaris de l’ajuntament, ja que consideren de vital importància que els ciutadans de Carcaixent puguen saber quines decisions es prenen a l’ajuntament.