L’ajuntament de Carcaixent aprovà dijous passat per unanimitat, a petició de Bloc – Compromís, l’inici dels tràmits necessaris per incloure en el catàleg municipal de bens protegits tots aquells fumerals fets de rajola anteriors a 1940, a més d’alguns posteriors a aquesta data, tots ells lligats a l’esplendor industrial i agrícola de la ciutat en el segle passat.

“Es tracta d’assegurar la pervivència en el nostre paisatge d’aquestos elements tan singulars, que meravellen a tots aquells que ens visiten, i que poden ser un recurs més per fomentar el turisme a la nostra localitat”.

L’ajuntament, en col·laboració amb els propietaris, estarà a partir d’ara obligat a evitar el seu deteriorament, o en el pitjor dels casos impedir l’enderrocament, com el que patí, per exemple, el fumeral de l’antic Rajolar.

Carcaixent té un patrimoni etnològic immens especialment lligat al cultiu de la taronja. Així molts dels fumerals protegits pertanyen a antics motors de reg moguts a vapor que quedaren en desús amb l’arribada de l’electricitat.

També s’apuntà en el plenari la necessitat de protegir les séquies i altres elements del paisatge local, com ara els murs de maçoneria del camí de la Font o la pujada de Maseres.