Ahir presentàrem esta moció a l’Ajuntament de Carcaixent, que no va poder discutir-se perquè el PP votà en contra de la urgència. Però almenys hi ha el compromís de consensuar un manifest institucional reclamant solucions a la Conselleria.


Els centres educatius públics de tot el País Valencià estan pràcticament paralitzats perquè la Conselleria no abona les despeses de manteniment i no tenen diners per a pagar la llum, aigua, calefacció o telèfon. No tenen diners ni per a comprar material. Els alumnes han d’acudir a fer ús del seu dret a l’ensenyament amb mantes per combatre el fred. La Conselleria sols cobreix algunes baixes del professorat, tard en els millors dels casos. En molts pobles, molt a prop, els xiquets encara estudien en barracons. Els centres no reben les beques de menjador i ells mateixos són els que han de fer de mediadors amb les empreses subministradores per a que no deixen prestar els serveis. Tampoc no estan arribant els bono llibres gestionats en setembre. Sols les empreses grans, tant de serveis de neteja, com de menjador, com també les llibreries, poden suportar un temps la situació d’impagament, altres estan havent de tancar.

A Carcaixent, per sort, els barracons no existeixen però la resta de dificultats esmentades abans sí. La greu situació que viuen tots els centres públics de la ciutat, i també molt prompte els concertats, si és que no ho estan patint ja, no ens pot deixar indiferents.

El dia 21 de gener més de cent mil persones es van manifestar a la ciutat de València contra les retallades en educació que recull el Decret-llei 1/2012 del 5 de Gener, i contra els deutes que suporten els centres de tot el País. En eixa manifestació hi havia persones d’ideologies molt diverses. Hi havia molta gent que ha deixat de confiar en tota la classe política. Tota eixa gent, de procedències i pensaments diversos, coincideix en el convenciment que l’educació no pot continuar rebent atacs des del govern. El grup Bloc-Compromís de Carcaixent va assistir perquè estem convençuts que el futur d’un País pròsper està en una educació de qualitat que no siga menystinguda una vegada i una altra pels seus governants.

Tota la ciutadania, també la de Carcaixent, és conscient de la greu crisi que travessem a nivell mundial. Però el que com a regidores i regidors, elegits pels nostres conciutadans, no podem obviar és que la Conselleria d’Educació tinga un deute amb els centres d’ensenyament públics de Carcaixent de més de 250.000€ per despeses en serveis i recursos. I que aquest deute haja provocat que entre tots arrosseguen un deute amb proveïdors de 125.000€, sense comptar interessos i despeses que es puguen produir per la demora en el pagament. I això sense tindre constància, perquè no ho han fet públic, el que també es deu a les escoles concertades, on són els pares els qui han d’anar fent de finançadors de la Conselleria.

Aquest consistori no hauria de donar l’esquena a una comunitat educativa que prepara els infants i els joves de Carcaixent per a que construeixen un futur pròsper. No són els mestres, ni els professors, ni els encarregats de la neteja , ni la gent que te cura dels menjadors, ni la resta del personal, docent o no docent, dels centres educatius qui han provocat aquesta crisi. I per descomptat que els xiquets i les xiquetes de Carcaixent tampoc. Per tant no poden ser les víctimes d’un fet que no han provocat.

Es per tot açò que proposem que el Ple de l’Ajuntament ACORDE:

  1. La creació d’un manifest institucional, recolzat per tots els grups municipals, que reclame a la Conselleria de Cultura que atenga els deutes dels centres educatius de la ciutat, amb un calendari d’ingressos, per poder fer front a les despeses bàsiques de serveis dels centres.

  1. Instar el Govern de la Generalitat per a que retire el Decret-Llei esmentat en la moció.

  1. Instar el Govern de la Generalitat a que obriga una negociació amb els sindicats per tal d’optimitzar les plantilles, els serveis i, en definitiva, racionalitzar l’Administració sense disminuir els serveis en educació.

  1. Donar compte del present acord al President de la Generalitat i als grups parlamentaris de les Corts.