El Ple de l’Ajuntament de Carcaixent va aprovar el passat dia 25, per unanimitat, la moció presentada pel Grup municipal Bloc-Compromís, en què se sol·licitava al Govern Central l’adequació de la inversió prevista en els pressupostos generals de l’Estat per l’exercici 2013 al número d’habitants i al PIB valencians.

I és que d’acord amb el projecte de pressupostos presentat pel govern de Rajoy per a l’any 2013, les inversions en les comarques valencianes cauran un 35,1% respecte les de l’any que acaba, que acumulades a la reducció que ja patiren en 2012 suposen que ens els últims dos anys, les inversions de l’Estat al País Valencià hagen caigut vora una 60% des del 2011.

“Fent números senzills podem comprovar que la inversió mitjana per habitant en el conjunt de l’Estat prevista en els pressupostos de 2013 és d’uns 225,5 €. Ara, quan traguem la mitjana en cadascuna de les comunitats autònomes, ens trobem amb la desgradable sorpresa que en el cas dels valencians aquesta inversió és només de 127,9 € per càpita (poc més de la meitat que la mitjana), mentre que, per exemple, cada ciutadà de Galícia rebrà 468,3 € o, en el cas de Castella-Lleó 620,3 €. Però és que quan fem els càlculs per a la comarca de la Ribera, el resultat és directament escandalós amb només uns 90 euros per habitant.”

Aquestes diferències no són de rebut, perquè si el moment és difícil, ho és per a tots, i caldria per tant un tractament més igualitari de les inversions que fa l’Estat. Els valencians necessitem urgentment algunes infraestructures, algunes d’elles bàsiques per a Carcaixent i per a la comarca de la Ribera, com ara el tercer carril en l’eix ferroviari Mediterrani o les obres contemplades al pla de protecció contra inundacions. I aquestes infraestructures han de fer-se realitat mitjançant les inversions de l’Estat, que és qui en té la competència, més encara si tenim en compte que la nostra aportació al PIB de l’Estat suposa vora 10% del total.

És hora que ens plantem i que diguem no a aquest maltractament que venim arrosegant des de fa anys, tant quan ha governat el PSOE, com ara que governa el PP, que té oportunitat immillorable de defensar vertaderament els interessos dels valencians ara que governa a Madrid. De moment ens alegrem que el PP local donara suport a la moció i esperem que siguen capaços de convéncer els seus superiors.

En la moció aprovada també se sol·licita un pla de retorn del deute històric, que l’Estat manté amb el País Valencià, i els experts xifren en vora 9.000 milions d’euros des de l’any 2002.