El BLOC manifestà dijous en el ple que no considera necessària una Comissió Especial per tractar el problema sorgit amb el servei de recollida de fem quan, el passat 30 d’octubre, la Guàrdia Civil va immobilitzar els vehicles de l’empresa concessionària del servei.

Per al BLOC el reglament de l’ajuntament de Carcaixent ofereix altres vies menys extraordinàries i sobretot més àgils i ràpides per poder tractar el tema, com ara la Junta de Portaveus o la Comissió Informativa d’Interior.

No obstant això el BLOC ha donat suport a la proposta presentada de manera conjunta pel regidor no adscrit i la regidora d’UxV, en entendre que al final el que menys importa és el nom que se li done a la comissió, i en qualsevol cas perquè l’ajuntament no pot perdre’s en debats estèrils, darrere dels quals poden haver altres interessos diferents als de treballar per millorar el servei de recollida de fem.

“Al final el text de la moció s’ha modificat i s’ha acordat per unanimitat convocar una comissió extraordinària d’interior per parlar exclusivament del servei de recollida del fem. Açò mateix s’haguera pogut sol.licitar per escrit al llarg de les últimes setmanes, o inclús forçar, després de recollir les signatures d’una tercera part dels regidors membres de la comissió. Els proponents de la moció sabran per què no ho han volgut fer, encara que al ple de dijous ens vam poder fer una idea de per què usen uns camins i no uns altres”, afirma Salom.

Segons el Bloc, en estos moments ja hi ha damunt la taula molta informació que permet fer-se una idea del que va passar, i el que és més important, s’han començat a aplicar les mesures correctores necessàries per evitar que es repetisquen incidents que puguen alterar la normal prestació del servei.

És cert però que encara queden interrogants que necessiten una resposta. Entre ells, i per la seua importància:

Saber quin és el marc legal i administratiu en el que té lloc el servei de recollida de residus sòlids en Carcaixent una vegada el jutjat ha adjudicat la unitat de negoci de l’empresa Calsitas (en situació concursal) a Acciona

Clarificar l’actuació de la Guàrdia Civil en este assumpte, que si bé oficialment s’ha ajustat a allò que ells consideren reglamentari, mostra llacunes que mereixen una explicació.

Confiem que el primer interrogant, el veritablement important, puga esclarir-se en pocs dies, a través del pronunciament que s’ha demanat al jutge que en el seu moment va adjudicar a Acciona la unitat de negoci de Calsitas. Pel que fa al segon, el BLOC no creu que puga aclarir-se del tot, a la vista de, sempre segons l’equip de govern, de les poques respostes oferides i l’ambigüitat dels responsables de la Guardia Civil.

Siga com siga, el que realment importa és el funcionament òptim del servei de recollida de fem. I en este sentit, hi ha un consens generalitzat de que les condicions en què es presta són millorables, per la qual cosa el Bloc ha demanat reiteradament al llarg dels últims anys que l’ajuntament exigira a la concessionària (ara Acciona, abans Calsitas) esforços per assegurar una prestació satisfactòria del servei de recollida de fem, i una atenció especial a les condicions laborals dels empleats, per garantir la seua seguretat, així com per evitar possibles danys sobre els vianants i els element de la via pública.

Igualment s’ha demostrat imprescindible que per part de l’ajuntament es prenguen les mesures necessàries per millorar el control que es fa del servei.

Tot això atenent a que el model de recollida en Carcaixent, diferent, amb contenidors que es dipositen i retiren cada nit, és més car que el sistema tradicional de contenidors permanents, i eixe major cost sols és justificable si el servei oferit és millor i com a tal és percebut per qui en definitiva el paga, és a dir la ciutadania amb els seus impostos.