Primer. L’Ajuntament de Carcaixent té pendents de pagament tres sentències fermes, que pugen aproximadament 1,2 milions d’euros, incloent interessos de demora, que augmenten cada dia que passa. Són sentències heretades del govern anterior, relacionades amb la política urbanística del PP, concretament amb la urbanització dels terrenys que actualment ocupa el centre comercial Eroski.

Segon. A les persones demandants, per acord de Ple, se’ls va oferir un proposta de conveni per tal de fer efectives aquestes sentències en tres anys. Una ha acceptat l’acord, i les altres dos, no.

Tercer. Estes sentències són fermes, és a dir, s’han de pagar sí o sí. El jutjat, a més, podria obligar-nos a fer-ho en qualsevol moment. Cal buscar per tant la manera menys perjudicial per a la ciutadania i per a l’Ajuntament. Perquè no oblidem que, necessàriament, per pagar eixos diners, s’hauran de llevar de determinades partides (fer retalls o aconseguir estalvis) o augmentar els ingressos (pujar impostos).

Quart. El que s’ha aprovat és la sol·licitud d’adhesió al fons de finançament per a entitats locals del Ministeri d’Hisenda. En cap cas això vol dir que ens ho vagen a aprovar.

Què obtenim si ens ho aproven? La possibilitat de concertar un préstec al 0,3% aproximadament d’interés per fer front a eixes sentències. Un interés molt més baix que el que estem pagant actualment per la demora. S’ha adquirit el compromís que la decisió de tirar endavant el préstec o no, cas que acceptaren l’adhesió, l’adoptaria el Ple, tot i que és una competència d’alcaldia.

A què ens obliguem si finalment el Ministeri ens aprova la sol·licitud i el ple acorda signar el préstec? Bàsicament a:

a) Tindre en vigor un pla d’ajust mentre estiga en vigor el préstec: s’ha optat per plantejat una pròrroga de l’actual, que no ens agrada. Ha sigut impossible fer-ne un de nou: pels terminis tan ajustats que ha fixat el Ministeri; i, sobretot, per falta de personal en Intervenció. Al període de vacances, s’ha sumat la baixa per malaltia de la viceinterventora, així que una única persona ha hagut d’assumir la feina habitual de quatre, més el tràmit d’aquest expedient.

No és el pla d’ajust de Compromís, i no ens agrada. En qualsevol cas, com s’ha fet fins ara, la corporació pot acordar no aplicar algunes mesures previstes al pla, com ara l’augment d’impostos, sempre que compense la baixa d’ingressos amb una baixada de gastos. És el que pretenem fer. També es pot fer un nou pla d’ajust, però en la situació actual del departament aquesta feina és inassumible. Per això, entre d’altres motius, estem buscant opcions per tal de dotar de més personal l’àrea econòmica.

I en qualsevol cas, mirarem d’amortitzar tan prompte com puguem, aquest préstec i altres.

b) Dotar un fons de contingència amb al voltant d’entre 120.000 i 150.000 euros en els futurs pressupostos per si vinguera alguna sentència més.

S’augmentaria el deute si finalment se signara el nou préstec? No. Canviem un deute amb uns particulars per un deute amb el banc. Això sí, amb interessos molt menors, perquè òbviament els interessos de demora judicials, actualment al voltant del 4,5% són molt més alts que eixe 0,3% del possible nou préstec. Encara que sí que comptabilitzaria com a deute viu en la Central d’Informació de Riscos Financers de les entitats locals cosa que ara no es produïx.

Podríem eliminar el pla d’ajust? Si no haguérem de pagar les sentències potser. Però pagar-les suposa no tindre diners disponibles per a altres coses, com per exemple pagar als proveïdors, als quals ara s’està pagant-se dins del termini que marca la llei, precisament una de les condicions necessàries per eliminar el pla d’ajust.

Per què el plenari s’ha convocat com a extraordinari i urgent? El termini de sol·licitud d’adhesió al fons acabava el 31 d’agost i aquesta sol·licitud l’havia d’aprovar el Ple. Com que al mes d’agost no està prevista la celebració de plens, té caràcter extraordinari.

I ha sigut urgent perquè s’ha convocat la corporació amb menys de dos dies hàbils d’antelació. S’ha fet així perquè encara estava confeccionant-se part de la documentació.

I si finalment no ens aproven l’adhesió al fons o es decideix no formalitzar el préstec? Com dèiem abans, com que les sentències s’han de pagar obligatòriament, es valoraran les diferents possibilitats, sempre d’acord amb allò que establisca el jutjat.

Per què altres grups s’oposen? Entenem que pretenen que al llarg d’aquesta legislatura Compromís assumisca tots els “pufos” que deixa el PP. Tracten aleshores de complicar la nostra acció de govern per una banda (tindrem encara menys recursos per aplicar el nostres programa), i d’heretar un Ajuntament més sanejat per una altra, si al 2019 arriben a l’alcaldia.