Aquesta mateixa setmana els usuaris dels trens de rodalia de RENFE han pogut comprovar com s’ha suprimit la modalitat de bitllet d’anada i tornada. Aquest tipus de bitllet, que es podia adquirir de dilluns a divendres en dies no festius, suposava un descompte de al voltant del 50% en el bitllet de tornada.
La seua supressió ha comportat per tant que, per exemple, el cost per persona d’anar i tornar a València en tren s’haja incrementat més d’un 30%, passant dels 5’60 euros, als 7’40. Un preu desorbitat i que fomenta l’ús del cotxe particular en aquest tipus de desplaçament, amb tot el que això comporta (més contaminació per les majors emissions de CO2, congestió de les ciutats…).
És cert que la supressió d’aquesta modalitat de bitllet ha vingut acompanyada de l’aparició de l’abonament de 10 viatges, que caduquen al mes de la seua adquisició. Ara bé, ambdues modalitats haurien de ser complementàries per no castigar mai els usuaris puntuals del servei, que per altra banda és més que rendible.
“No cal explicar com d’important és el tren per a la nostra ciutat, ni quantes persones es desplacen amb aquest mitjà, per estudis, motius laborals o qüestions de salut a ciutats veïnes com ara València o Xàtiva” afirma Paco Salom, qui denuncia que la ciutadania haja d’assumir una nova pujada després de la que ja es va produir a principi d’any.
“Es fan AVE inútils i per pagar-los es modifiquen a l’alça les tarifes dels rodalia, així que per tractar de tornar a la situació inicial hem proposat que el ple de l’ajuntament de Carcaixent acorde demanar a RENFE que es recupere de manera immediata la modalitat de bitllet d’anada i tornada”, continua Salom.
“No oblidem que el servei de rodalia és una activitat declarada com a obligació de servei de públic, i per tant sotmesa al control de l’administració de l’Estat, que hauria de potenciar l’ús dels mitjans públics i col·lectius de transport. Per això ja hem contactat amb el nostre diputat Joan Baldoví, perquè n’estiga pendent de la situació”, conclou Salom.