En una situació de crisi financera com l’actual l’Ajuntament ha d’utilitzar tots els instruments al seu abast per pal·liar els efectes sobre les empreses i famílies, que veuen com cada dia que passa és més difícil mantenir l’activitat i conservar el lloc de treball, o simplement treballar encara que siga en precari.

L’AJUNTAMENT HA DE FER UNA CONTRIBUCIÓ PRÒPIA

Davant una situació com aquesta i que, segons les millors perspectives, tendirà a empitjorar, des del BLOC considerem que l’Ajuntament també ha de fer un esforç addicional, proporcionat als fets a què ens enfrontem, i demostrar a la ciutadania que quan cal no es mira tant el color polític com la realitat social. Així ha estat en el cas del Fons Estatal d’Inversió Municipal (FEIM), on el BLOC va fer unes propostes en principi plenament coincidents amb les que tenia l’Equip de Govern, i va donar suport a la relació final de projectes.

L’AJUNTAMENT NO POT LIMITAR-SE A GASTAR-SE EL QUE VE DE FORA

Ara, una vegada s’han aprovat els projectes a finançar amb el Fons Estatal, el BLOC entén que l’ajuntament no ha de limitar-se únicament a gastar-se l’aportament extraordinari de l’Estat o el que puga vindre des de la Generalitat. L’ajuntament ha de jugar un paper actiu en esta etapa de problemes, amb instruments propis encaminats a generar activitat econòmica, i també mitigar els efectes de la crisi, especialment l’atur i la seua repercussió sobre les famílies.

Per això ha presentat al govern municipal la creació d’un Fons Municipal d’Inversió, dotat amb 900.000 euros, que hauria de destinar-se a inversions addicionals a les del Fons Estatal i a les contemplades en la proposta de pressupost municipal per al 2009.

Serien obres amb incidència social (per la quantitat de mà d’obra que ocuparien) i sobre l’activitat econòmica; bàsicament projectes que fins ara han quedat sobre la taula per falta de recursos, i que per les seues característiques tampoc han entrat en el FEIM, com per exemple actuacions en centres escolars, en el cementeri municipal, en el magatzem de Ribera, polígon dels Quatre Camins, carrers o jardins.

SÓN DINERS BEN APROFITATS

La proposta del BLOC preveu que les obres es facen per gestió directa i/o amb acords amb empreses locals, de manera que s’afavorisca la contractació del màxim número possible de treballadors, per a la qual cosa es crearien borses de treball.

Per al BLOC, de cap manera es tracta de malbaratar diners. No volem “fer clots per tapar-los després”. Entenem que cal crear oportunitats de treball, que cal frenar la caiguda del consum de les famílies. I una bona manera és invertir en obres que una vegada acabades s’incorporaran al patrimoni municipal i que es pagaran al llarg dels pròxims anys, en estar finançades amb préstec. A més són obres que tenen com a complement, per reactivar l’economia local, el compromís de que tots aquells contractes de serveis i subministraments (se’n deriven o no del que s’ha proposat anteriorment), es farien prioritàriament amb empreses locals.

MES RECURSOS PER A L’ÀREA DE BENESTAR SOCIAL

D’altra banda, i també per pal·liar els efectes de la crisi, el BLOC ha plantejat al Partit Popular que s’amplie les partides de l’àrea de benestar social (augment de 20.000 euros a “Altres subvencions a famílies”, i 6.000 euros addicional per “Beques escolars i de menjador”, per ajudar a les famílies necessitades en els pròxims mesos. En este cas els majors imports es finançarien del retall que hauria d’aplicar-se a despeses no bàsiques (ornamentació i alguns treballs de jardineria) i disminuint el número de regidors alliberats que té el Partit Popular.

Esta proposta s’ha fer formalment al Partit Popular i s’ha presentat també a la resta de grups municipals, en el marc de la tramitació del pressupost municipal del 2009.

Des del BLOC considerem que és una proposta assumible pel PP, que el govern municipal hauria d’estudiar detingudament, ja que ara és el moment de demostrar als ciutadans que tots estem en condicions de fer un esforç per superar la difícil situació en què estem immersos. Ara és el moment d’endeutar-se pel poble: perquè fa falta, i perquè hi ha marge .

Entenem que cal col·laborar, pensant sobretot en els ciutadans i tenint en compte que la gent ens demana que des de l’Ajuntament els ajudem a trobar feina, perquè ja fa mesos que està a l’atur i el seu empresari vol donar-li treball però no pot perquè és el primer que no en té.