Des dels anys 60, Carcaixent ha perdut uns quants trens econòmics. La reconversió agrícola no es va fer amb força, no hem sigut capaços de crear un teixit industrial, i ni tan sol hem sabut traure profit de la bombolla urbanística. Però, paradoxalment, aquests fracassos econòmics poden ser la clau d’una nova oportunitat. I és que eixa paràlisi econòmica de les últimes dècades, eixa manca de projecte, ha fet que preservem un patrimoni cultural, monumental, agrícola, natural i paisatgístic molt interessant i sobre el qual hem de construir un nou model de ciutat.
Ningú no dubta de la importància del sector turístic dins de l’economia valenciana. El 2014, 22,9 milions de visitants van passar pel País Valencià i van aportar el 12,6 % del total del PIB autonòmic. A Carcaixent no ens podem quedar fora d’eixa dinàmica i ens hem d’esforçar per participar d’eixos ingressos. No podem continuar fent com en anteriors legislatures, on la falta de model va fer que les inversions foren disperses i erràtiques. Més quan estem en un context de dificultats econòmiques on els recursos són molt limitats. Estem convençuts que el sector turístic s’ha de convertir en un dels pilars de la nostra economia i anem a apostar fermament per ell. Per aconseguir-ho hem de tenir una estratègia a llarg termini, amb uns objectius clars, que s’han d’anar aconseguint a través d’accions concretes que apunten en eixa direcció.
L’ajuntament de Carcaixent ha de visualitzar els objectius i liderar una estratègia transversal, però sols tindrà èxit si hi ha implicació de la ciutadania, d’altres administracions i del sector privat. El primer punt, la implicació ciutadana, és el més important. Hem d’aconseguir que entre els nostres veïns i veïnes s’acabe l’estat mental del “abans sí que vivíem bé”, que ens paralitza. Hem de creure’ns el nostre potencial i respectar-nos a nosaltres mateixos.
Tots tenim alguna anècdota personal, de quan portem alguna persona de fora a Carcaixent, i en conèixer el nostre poble ens diuen allò de “quin poble més bonic! No sabia tot el que teníeu”. I nosaltres tampoc, segurament, no ho sabíem i ens sorprenem de les nostres pròpies belleses. Som com un adolescent acomplexat, que davant de l’espill sols sap trobar-se els defectes. I defectes en tenim, clar. I carències, moltes: no tenim oficina de turisme, ni documentació patrimonial, ni publicacions monogràfiques, ni marca turística, ni posicionament, ni equipaments… però tenim moltes, moltíssimes, virtuts i la ferma voluntat de donar-les a conèixer.
Tenim un patrimoni històric impressionant, tenim monuments únics, tenim una trama urbana agradable, tenim el paisatge dels horts, catalogat com a únic, tenim una societat activa i emprenedora, tenim vida cultural, tenim una història interessant per a contar. Si a Europa, València són taronges, nosaltres en som el bressol. I per una vegada hem de traure’n profit, dels tòpics, i crear una marca turística potent.
A més no hem d’oblidar la proximitat a València, ben connectada amb transport públic, i que és la tercera ciutat de l’Estat espanyol amb més població. Una conurbació de més d’un milió i mig d’habitants a 35 minuts de tren. També molt a prop tenim les platges de Cullera, Tavernes, Xeraco, Gandia… que són destinació de milers i milers de turistes tots els anys. Voleu dir que no serem capaços de fer que un percentatge, encara que fóra mínim, de totes eixes persones vinguen a Carcaixent? Que ens coneguen? La nostra obligació és intentar-ho amb tots els mitjans que tenim al nostre abast.
Pràcticament tot està per fer, però nosaltres ja estem treballant, no sols des de l’àrea que coordine, sinó des de totes les àrees de l’Ajuntament amb la finalitat de fer un projecte transversal que ens ajude a aconseguir eixe objectiu.
Els carcaixentins i carcaixentines hem de prendre consciència del potencial que tenim i des de l’ajuntament hem de ser capaços de liderar la societat per a poder dur endavant grans projectes que ens milloren com a poble. Tocarà reunir-se mil vegades, xarrar, dissentir, programar, discutir, acordar, sumar… En eixe camí ens trobarem.
Tenim la matèria primera; sols ens queda treballar amb convicció.
Paula Lozano, regidora de Turisme
Article d’opinició públicat a Levante-EMV 24-01-2016