En un ple celebrat ahir per pronunciar-se sobre les al·legacions presentades per l’empresa als informes municipals

Durant el ple d’ahir 23 de febrer, en el que la Corporació havia de pronunciar-se sobre les al·legacions presentades per l’empresa promotora de la macroplanta d’energia fotovoltaica a l’informe negatiu de l’Ajuntament del passat mes de novembre,  tots els membres de l’oposició (PP, UxC, C´s i els dos regidors no adscrits) votaren en contra dels informes elaborats pels tècnics municipals que reiteraven la no viabilitat del projecte.

L’oposició, en un plantejament allunyat al punt de l’ordre del dia, va tractar el tema al marge del procediment de gestió urbanística, tot despreciant la valoració tècnica municipal, atorgant-se ells la capacitat de decidir com s’ha de tramitar un expedient, i posant en dubte la validesa dels informes. Així, acceptaren com a vàlids i superiors les justificacions de la promotora, justificacions no documentades en tant que no les han incorporat en cap moment a l’expedient.

Per a Compromís, el vot acordat per l’oposició prèviament és un vot polític, que es posiciona a favor de l’arbitrarietat, i al marge de la responsabilitat que com a membres de la Corporació tenen de respectar i fer respectar la normativa urbanística i els procediments de tramitació. Se posicionen a favor d’una irregularitat, a favor d’un projecte que amb el Pla General d’Ordenació Urbana actual no té cabuda en Carcaixent i que, a més, en opinió dels tècnics municipals tindria un impacte SEVER, fins i tot CRÍTIC a nivell ambiental.

Des de Compromís no qüestionem, de cap manera, les plantes d’energia fotovoltaica. Al contrari. Som conscients de la necessitat de fer una transició energètica, i reduir progressivament les energies procedents de combustible fòssil o nuclear. Però esta transició no pot fer-se sense una transició ecològica, ni a qualsevol preu.

És fonamental que els projectes s’ajusten a la legalitat i complisquen, com qualsevol altre projecte, els requisits mínims que s’exigeixen a qualsevol persona que sol·licita una llicència.

Al marge del compliment normatiu, Compromís Carcaixent veu en els arguments de l’oposició, d’una banda un interès per derrotar les propostes de l’Equip de Govern, amb qualsevol argument, encara que això supose enfrontar-se als tècnics municipals. I d’altra banda, un posicionament irresponsable a una proposta que pot comportar, cas de no fer-se bé, grans perjudicis a llarg termini. El vot d’ahir va ser el vot de la vergonya. El PP, a l’igual que ja va fer anys arrere, ara torna a posicionar-se a favor de la destrucció de la muntanya. Ho va fer quan volia urbanitzar la Bossarta, i ho torna a fer ara quan accepta cobrir de plaques i desmuntar terreny forestal en una superfície igual de gran que el casc urbà de Carcaixent.

Tot i que no es tractava de parlar sobre beneficis socioeconòmics, ahir en rebutjar els informes tècnics, l’oposició demostra clarament el poc interès que tenen per salvaguardar el patrimoni natural i cultural present a les nostres muntanyes, com ho evidencien els arguments repetits en les diferents intervencions basats en els beneficis socioeconòmics d’una possible instal·lació de plaques fotovoltaiques. Posicionament que, a més, suposa posar-se al costat de l’empresa i saltar-se la normativa urbanística amb criteris totalment arbitraris.