L’ALCALDESSA HAURIA DE DONAR LA CARA I ASSUMIR RESPONSABILITATS

Lamentablement, una vegada més, la polícia local de Carcaixent torna a ser notícia, en esta ocasió per la falta d’agents, que impossibilita prestar el servei mínim en una ciutat de 22.000 habitants.

El BLOC confirma la informació publicada hui per la premsa sobre falta de policies per atendre el servei mínim en Carcaixent. Sense ànim de ser alarmista, els fets són contundents: durant els torns de vesprada d’ahir i de la nit passada sols hi havia un agent en el reté municipal per atendre el telèfon i cap agent en el carrer.

És el resultat de la gestió dels últims anys, d’abandonament de les obligacions en matèria de personal en no haver creat els llocs necessaris per a una població de 22.000 habitants. Però també el resultat del conflicte que des de fa temps es viu al si de la policia i entre la policia i l’equip de govern (PP). Tant és així que darrerament hi ha diversos agents que se n’han anat a altres pobles, per millorar les seues condicions i fugint d’una situació interna delicada.

Durant el passat plenari municipal, el tema de la falta d’agents es va plantejar per part de l’oposició, però l’alcaldessa el va torejar amb l’argument que hi havia 16 nous guardies civils en Carcaixent, en pràctiques, amb la qual cosa la vigilància i la seguretat ciutadanan quedaven assegurades.

Esta resposta de l’alcaldessa amaga que les competències de la policia local són diferents, així com tambè els àmbits d’actuació, tot i que quan cal amdós cosos es complementen. I la realitat és que a hores d’ara alguns torns estan fent-se amb un sol agent de servei per a tota la població, i que s’està cridant als agents de vacances per si poden sumar-se al treball durant estos dies.

D’altra banda, el PP rebaixa l’alarma afegint que a més també estan en el carrer els agents cívics (serenos), persones contractades a través de l’empresa municipal PROCARSA, moltes d’elles membres de protecció civil, que no tenen cap de les competències de la polcia local i que com a molt poden limitar-se a deixar-se veure pel poble i a avisar la policia local.

De tota manera, la situació tot i semblar una falta de mitjans està plenament lligada al conflicte que des de fa mesos viu la policia local, i que per part del PP es va intentar resoldre amb la incorporació de l’intendent en cap, allà per l’octubre del 2007. El cert és que el problema té múltiples cares: per a uns és un tema sindical, per a altres una qüestió retributiva, i també n’hi a qui pensa que és un pols de força d’alguns agents als seus superiors i a la pròpia alcaldesa. Siga com siga, lluny d’arreglar-se, el conflicte continua en l’ajuntament i en els jutjats, amb denuncies entre els mateixos agents, i com altres apunten amb baixes simulades d’alguns agents.

Per al BLOC esta situació és inacceptable, i perjudica a la institució i especialment a tot el col·lectiu de la policia, i crea una publicitat negativa per a aquells funcionaris que dia a dia s’esforcen per prestar un bon servei a la ciutadania. Dit això cal deixar ben clar que la responsable principal és l’alcaldessa, no sols perquè és la màxima autoritat, sinò per la gestió personalíssima en este tema, sense cap informació a la resta de grups. Com a molt se’ns conten les negociacions generals relacionades amb sl sistema retributiu de tots els funcionaris, però cap informació relativa al conflicte policial, ni al contingut de les reunions entre els representants de la policia i l’alcaldessa.

Les últimes reunions de portaveus per tractar temes de la policia o seguretat ciutadana varen ser a l’inici de la legislatura passada (va per a cinc anys anys) a ran d’un augment de robatoris en vivendes. De res no van servir perquè l’alcaldessa abandonava ràpidament les reunions i delegava la seua representació en la regidora M Carmen Martínez, la qual cosa anul·lava de fet la reunió ja que la pròpia regidora reconeixia que ella no tenia cap competència sobre el tema i per tant res del que es diguera o acordara tindria valor. Des d’aleshores cap altra reunió ni informació als grups municipals.

Però el problema de la policia és un més dels que ara estan eixint a la llum. Després d’uns anys de gestió de cara a la galeria, ara no poden amagar-se els problemes que la’oposició ha vingut denunciant: la falta de recursos per atendre els serveis mínims, com ara la policia, però també l’enllumenat públic, el combustible dels vehicles municipals, i fins i tot els salaris dels funcionaris per als pròxims mesos.

Per què en lloc de crear llocs a la vora de l’alcaldia o d’alguns regidors del PP no s’han atés com calia les dos àrees més importants de l’ajuntament, com són la d’Hisenda (la que aconsegueix els recursos) i la policia local, tot i les múltiples peticions fetes des del BLOC o des dels sindicats? Per al PP mai era el moment. Eren els seus arguments. I ara és el moment? Ara que no hi ha recursos?

I tot açò sense entrar a debatre un tema no menys important: el de la implicació de l’alcaldessa a Carcaixent en la gestió del dia a dia, en tant que la seua responsabilitat de diputada l’impedeix dedidcar-se com cal a la gestió municipal. Fins ara el poble li donava alegries, però des de fa mesos, els problemes municiplas li han restat atractiu al càrrec d’alcaldessa, més si es comparen amb la comoditat i les poques obligacions que se’n deriven del càrrec de diputada en les Corts Valencianes.