El ple extraordinari del 23 de juliol s’ha dedicat pràcticament a temes relacionats amb l’estat de les finances municipals, greu sense cap tipus de dubte, tal i com es desprén de l’anàlisi que una empresa externa ha elaborat per a l’ajuntament.

D’este estudi s’ha derivat un Pla de Sanejament per als pròxims 6 anys, que és justament el que el BLOC venia demanant des de feia més d’un any i que el Partit Popular sistemàticament rebutjava. Ara que li ho han dit des de fora, i davant la necessitat d’aconseguir nous préstecs per pagar els proveïdors i aplicar el pressupost del 2009, el PP no ha tingut més remei que reconéixer els seus errors i presentar un Pla de Sanejament, la qual cosa dóna, una vegada més, la raó al Bloc.

També en este plenari, donant resposta a la petició de la Federació Valenciana de Societats Musicals, s’ha aprovat una moció del BLOC per tal que l’ajuntament de Carcaixent sol·licite també la declaració de les Societats Musicals Valencianes com a Bé d’Interés Cultural (BIC) en la seua tipologia de Bé Immaterial, tal i com recull hui dissabte la premsa.

En 7 mesos l’endeutament municipal ha augmentat un 74%: el deute ha passat de 1550 milions de pessetes a finals del 2008 a 2700 en juliol del 2009

En este plenari fet per salvar les finances muncipals, s’ha tornat a modificar el pressupost de 2009. En el mateix es previa la venda de parcel·les municipals (solars) per finançar les inversions, però tal i com avisàrem en el seu moment, a causa de la situació econòmica actual, no era gens previsible que es venguera parcel·la alguna, per la qual cosa el pressupost que s’aprovà naixia ja més que coix.

Així que l’única solució que se li ha ocorregut al PP ha sigut optar per un nou prèstec de 2 milions d’euros, que se suma al fet en abril per un import de 1,75 milions d’euros.

A més, a banda de les inversions previstes, cal fer front a totes les despeses extraordinàries fetes en 2008 sense estar previstes en el pressupost corresponent, i que ascendeixen a 3.114.156 euros (més de 500 milions de pessetes). Aquest desfase, que per al Bloc és un autèntic desgavell, és una anècdota per al PP, tot i que reconeixen per fi que han fet un ús exagerat d’un procediment pensat per a casos molt puntuals. Per al BLOC no és de rebut ni seriós, que el PP aprove amb prepotència i irresponsabilitat un document oficial com ho és el del pressupost, per a després ignorar-lo.

Els bancs no han volgut deixar ni un euro per poder pagar estos més de 3 milions de gasto no previst, així que s’ha hagut de recórrer als fons que l’Estat ha posat a disposició dels ajuntaments, amb un préstec de l’ICO. Això sí, l’ICO posava com a condició la presentació d’un Pla de Sanejament Municipal, i açò és el que ha obligat el PP a aprovar-lo.

Aquest Pla, en la seua part d’anàlisi, afirma sense cap mena de dubte tot allò que el PP ha vingut negant al llarg dels últims anys, i resalta les carències de la gestió econòmica a l’Ajuntament al llargs els últims deu anys, tal i com el Bloc ha denunciat ple rere ple. No s’ha fet, i era imprescindible, fer seguiment del gasto. No s’han buscat recursos alternatius a les transferències. No s’ha controlat la despesa corrent. No s’ha adequat el ritme d’inversió al de generació dels ingressos. I el pitjor és que la dedicació política a l’Àrea d’Hisenda ha sigut molt pobra. S’ha estirat més el braç que la màniga, i el pitjor és que per fer coses que no van a generar ni treball ni riquesa per al nostre poble.

Finalment, i després d’una llarga discussió, el Pla s’ha aprovat amb el vots a favor de PP, PSOE i UV. Nosaltres ens hem abstingut, ja que entenem que este Pla hauria d’haver-se presentat molt abans. Així no s’hauria perdut un temps tan important, durant el qual molts dels proveïdors de l’Ajuntament han estat sense cobrar, s’han paralitzat les inversions municipals.

El BLOC no pot donar el seu vot favorable a aquest pla, ja que entenem que suposaria, assumir com a pròpia, la penosa gestió financera i pressupostària del PP. Per això, tot i ser conscients de la necessitat del Pla els regidors del BLOC s’han abstés.

Amb el Pla de Sanejament aprovat, s’ha passat a aprovar també un nou préstec per valor d’eixos 3.114.156 euros. Així, com a conseqüència directa de la gestió del PP, l’endeutament municipal ha passat de 9,4 milions d’euros a 16,2 milions d’euros, és a dir, de 1.550 milions de pessetes a 2.700 milions de pessetes, un 74% en 7 mesos, el que deixa el deute per habitant en 130.000 pessetes.

Curiós ha estat el posicionament del PSOE, ja que els seus regidors no han obert la boca, excepte per a dir que votaven a favor perquè el Pla de Sanejament era obra de Zapatero. Se’ls ha hagut de recordar que el Pla de Sanejament és un instrument que està al marge de les mesures de suport del Govern de l’Estat als municipis, i que en tot cas és un requisit per optar als diners de l’Estat. Entenem que intervencions com aquesta del PSOE, en un tema tan important, són una decepció, per la falta de sentit crític davant la gestió del PP.

El plenari acabà i alguns marxaren a casa com si res. Al Bloc li preocupa i molt com es farà front a aquest deute, ja que entenem que el PP optarà per augmentar significativament els impostos municipals. Se’ns ha acusat de catastrofistes, però a ningú més que a nosaltres, ens haguera agradat enganyar-nos amb les nostres prediccions, basades en el treball diari.