En el plenari d’esta vesprada, anem a fer el prec següent sobre l’assetjament sexual. En ell demanem que l’alcaldesa que obriga un expedient informatiu sobre el cas i que actue en conseqüencia a partir de les conclusions a les que s’arribe.
En la sentència 262/2009 del jutjat de primera instància i instrucció núm 6 d’Alzira hi ha una resolució per la qual el treballador municipal acusat del delicte d’assetjament sexual continuat es absolt, bé perquè part d’aquells fets provats es van produir quan el Codi Penal no els considerava delicte, bé perquè una vegada modificat el Codi Penal no s’ha pogut acreditar el moment exacte en que es varen produir els fets provats, i perquè en tot cas ja haurien prescrit.

Oïdes les explicacions de l’alcaldessa i del regidor d’Interior, sembla que l’únic que importa a l’equip de govern en este cas és la part resolutiva de la sentència, el veredicte absolutori. I la resta no es valora, entre altres raons, segons va dir ahir el regidor d’Interior, forma part de l’àmbit particular. Una mostra, en la nostra opinió, de la falta d’ imparcialitat que ha caracteritzar l’equip de govern en este tema.

L’alcaldessa i el regidor d’Interior han manifestat en més d’una ocasió que l’ajuntament no actuaria fins que no hi haguera una sentència. Ara ja hi ha una sentència. I la sentència és un text que a més de la resolució té uns antecedents de fet, uns fets provats i uns fonaments de dret. Des del BLOC acceptem tota la sentència, en totes les seues parts. I a partir de la sentència resulten evidents els fets provats, que afecten l’àmbit municipal, i que haurien de ser objecte d’atenció per part dels responsables municipals.

Per als regidors del BLOC, els fets provats, com el conflicte entre les dos parts implicades en la sentència, de cap manera poden considerar-se aliens a l’àmbit municipal; formen part de l’àmbit laboral, de l’àmbit municipal, per impliquen a dos treballadors municipals, i perquè els fets provats es van produir segons la sentència justament en aquest àmbit. Aleshores, en tant que formen part de l’àmbit laboral, l’equip de govern no pot ignorar el que ha passat, emparant-se en una resolució absolutòria a tots els efectes, ja que la sentència no és, insistim, solament la part resolutòria (el “fallo”).

En la nostra opinió, per salvaguardar els drets de les persones, i per no danyar la institució municipal, el que calia haver fet des de l’inici era l’apertura d’un expedient informatiu per esclarir tot allò que fora rellevant en relació a la conducta de les persones implicades. Això no es va fer en cap moment, i d’ahí que tota la informació disponible siga “oficiosa”, en tant que no forma part de cap expedient, i bastant especulativa.

És per tot açò que li demanem, per la dignitat del càrrec que vosté representa, el d’alcaldessa de Carcaixent, que inicie un expedient informatiu, que s’investigue tot allò que puga ser rellevant sobre la conducta de les persones implicades en relació als fets objecte de la denuncia i el seu comportament en l’àmbit municipal, i que s’actue en conseqüència a partir de les conclusions a que s’arribe.