El plenari de l’Ajuntament de Carcaixent aprovà el dimecres de la setmana passada la relació de projectes que es presentaran al Fons Estatal d’Inversió Local (segon plan-E).

El Bloc valora positivament que moltes de les seues propostes hagen sigut incloses, com ara diverses actuacions orientades a l’estalvi energètic (plaques fotovoltaiques en edificis municipals), millores en el Magatzem de Ribera, dotació de l’arxiu municipal, implantació de l’administració electrònica, etc.

Tanmateix volem manifestar que per al Bloc, el fet que el govern de l’Estat (PSOE) s’haja vist obligat a aprovar aquest pla demostra que els ajuntaments no estan ben dotats financerament per suportar tots els serveis que ofereixen.

En el cas concret de Carcaixent, se suma a més, com hem dit en anteriors ocasions, la mala gestió del Partit Popular al llarg dels últims anys. Només dos exemples: ens hem vist obligats a incloure despesa corrent (sous de personal, manteniment i neteja d’edificis…) en aquest pla, i també s’ha hagut de renunciar a la subvenció concedida per la Diputació per a la construcció del camp de futbol artificial.

Des del Bloc ens preguntem que passarà quan acabe aquest fons d’inversió, ja ni PP ni PSOE semblen capaços de solucionar el problema del finançament dels Ajuntaments. Quan s’acaben els diners d’aquest pedaç temporal, ens trobarem amb la mateixa situació de necessitat prèvia als plans E i Confiança i no es podrà fer front ni tan sols a les despeses corrents.

Cal també remarcar que hi ha alguns projectes que s’han quedat fora d’aquest Fons i que són imprescindibles per a la nostra ciutat. No podem retardar més la millora de la xarxa d’abastiment d’aigua potable (amb un percentatge exagerat de pèrdues), la modernització del clavegueram (amb trams on encara queda fang de la pantanada) o actuacions al centre ocupacional del Clot i les seus de les AAVV. El BLOC proposarà que estos projectes que han quedat fora siguen inclosos en els pressupostos del 2010.

Per últim, se’ns fa difícil entendre perquè el PP no ens va deixar participar fa uns mesos en l’elaboració del Pla Confiançà, ja que de ben segur la proposta final hauria estat més plural, i segurament millor. En qualsevol cas ens alegrem que en aquesta ocasió hagen canviat el seu plantejament i ens hagen escoltat, no només a nosaltres, sinó també a la ciutadania.