El Grup municipal Bloc-Compromís vol saber quines actuacions concretes té previstes l’equip de govern (PP-PSD), per tal d’adaptar l’organització de l’Ajuntament de Carcaixent a la nova Llei de Transparència.

Segons Paco Salom, portaveu del grup municipal: “la ciutadania demana més participació en la vida pública, així com una Administració oberta i transparent. L’equip de govern (PP-PSD) no pot esperar més temps per a adaptar la llei a l’organització municipal. És urgent aprofundir d’una vegada per totes en este tema, i cal regular integralment la matèria a través d’una ordenança”.

Per això, Compromís ha presentat per registre unes preguntes a l’alcaldessa de Carcaixent perquè siguen contestades en el Ple ordinari del mes de juny. L’escrit també demana que s’òbriga el procés d’adaptació a la llei per tal de facilitar la col·laboració i la participació dels tots els grups municipals.

Salom recorda que: “en els últims anys, l’actuació del PP de Carcaixent no s’ha caracteritzat mai pel compliment d’estos principis de transparència. I fins i tot, en algunes actuacions, Lola Botella i el seu equip se n’han oblidat per complet”.

El regidor afirma que “Compromís per Carcaixent té com a eix principal de la seua actuació el foment de la participació ciutadana, la publicitat i la transparència en les administracions públiques, així com l’aposta ferma per l’ús de les noves tecnologies. Per eixe motiu hem insistit tantíssimes vegades en demanar al Partit Popular que pose en marxa tots els mecanismes que estiguen al seu abast per garantir la informació a la ciutadania, la participació i la publicitat i transparència en totes les accions de govern. Fins ara no ens han fet cas en absolut. Ara, per obligació, hauran d’acarar la situació i adaptar-se al que ordena la llei”.

Llei de Transparència

La Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, va ser publicada en el Boletín Oficial del Estado el 10 de desembre de 2013. El títol II de la norma va entrar en vigor l’endemà. I la resta del text tindrà plena vigència el 10 de desembre de 2014.

Els objectius de la llei són: incrementar la transparència en l’activitat pública, reconèixer i garantir l’accés a la informació i establir les obligacions de bon govern que hauran d’acomplir els responsables públics.

L’anomenat Govern Obert es basa en la transparència per a involucrar a la ciutadania en la participació de tot allò que és públic. I per fer això possible cal apostar per l’ús de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).