Compromís denuncia la irresponsabilitat d’UxV per proposar la rebaixa d’un 30% el tipus impositiu de l’IBI urbana

La mesura suposaria una reducció d’ingressos de 2 milions d’euros

 Compromís per Carcaixent qualifica d’irresponsable la proposta d’UxV de rebaixa d’un 30% del tipus impositiu de l’IBI urbana. La moció no es va aprovar pel vot en contra de l’equip de govern, encara que sí comptà amb el suport de la resta de l’oposició present en el Ple ordinari del mes de setembre.

Com molt bé sap i calla la portaveu d’UxV, una rebaixa del 30% en el tipus impositiu tindria com a conseqüència una reducció estimada de 2 milions d’euros en els ingressos municipals. El pressupost municipal de Carcaixent puja a uns 15 milions d’euros. Pot dir Ana Calatayud i la resta de grups que van donar suport a la proposta quins serveis municipals haurien de deixar de prestar-se per compensar la caiguda dels ingressos? Poden dir com afrontarien amb eixa rebaixa dels ingressos el pagament de sentències, com la de l’Hort del Tacat (3’5 milions d’euros, herència rebuda del PP i Gent)

Plantejar propostes de cara a la galeria, amagar les conseqüències de les decisions i buscar vots sense importar els mitjans és fer populisme i, a més, un engany a la ciutadania. En política no val tot.

Durant els últims anys, l’Ajuntament de Carcaixent ha compensat l’efecte de la revisió cadastral amb disminucions del tipus impositiu. Per tal que no hi haguera augment en els rebuts de la contribució. Esta compensació ja ha representant una caiguda d’ingressos anual (400.000 euros en 2015, 800.000 euros en 2016, 1.200.000 euros en 2017 i 1.600.000 euros en 2018. En total: 4.000.000 euros en quatre anys).

No es poden exigir millores en els serveis públics i, simultàniament, retalls en els ingressos, ja de per si insuficients. No és pot demanar més neteja viària o policia i retallar ingressos. L’argument de què l’estalvi es trasllada a les famílies és pura demagògia: amb el mateix argument podria plantejar-se l’eliminació de tots els impostos municipals.

Ana Calatayud “oblida” que, hui per hui, l’Ajuntament de Carcaixent encara està subjecte a un pla d’ajust que, lluny de permetre una rebaixa d’impostos, obliga a augmentar-los progressivament. Està plantejant UxV incomplir el pla d’ajust? És conscient la regidora Calatayud que una cosa és fer la proposta i altra diferent aplicar-la, en tant que l’informe d’Intervenció seria negatiu perquè la rebaixa contradiu el pla d’ajust?

L’esforç de la ciutadania al llarg dels últims 9 anys ha sigut molt important, i no és pot malbaratar fent propostes de cara a la galeria. Açò és enganyar a qui injustament ha sofert les conseqüències de la crisi.

Enganyar és també dir que la reducció de recaptació en 2 milions pot compensar-se amb el superàvit pressupostari. Com ja es va explicar en el Ple, en el 2016 que  l’Ajuntament de Carcaixent haja tingut un resultat positiu de 3,5 milions no significa que en el 2017 el resultat vaja a repetir-se. Perquè les circumstàncies que han propiciat este resultat en el 2016 ja no van a repetir-se. Per exemple, en 2016 s’ha ingressat la plusvàlua del centre comercial, inexistent ja per al 2017; en el 2017 cal assumir l’augment de l’1 per cent en el sou dels funcionaris anunciat pel Ministeri, i pagar les sentències heretades.

Finalment Compromís no accepta l’acusació que fa UxV, de no haver demanat a la Direcció General del Cadastre una nova ponència de valors. En 2017 es va contactar amb el Cadastre, i se li va plantejar, al temps que Cadastre va informar que no estava fent noves ponències, i que fins que hi haguera una modificació de la llei, anaven a aplicar nous coeficients correctors. De tot açò UxV n’és coneixedora, perquè s’ha tractat reiteradament en les comissions informatives. Este “oblit” d’UxV és, per a Compromís, una mostra més de la manipulació practicada per Ana Calatayud. De fet esta mateixa setmana el BOE ha publicat la relació de municipis on s’aplicaran els coeficients correctors, i Carcaixent és un d’ells.

 

Arxivat en: Economia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *