Este matí ens hem reunit, govern i oposició, amb tècnics de la Conselleria de Sanitat i d’Aguas de Valencia. Ens han explicat els protocols que s’han seguit, la periodicitat amb què s’estan fent les analítiques i les diferents alternatives que s’han estudiat per solucionar el problema dels pesticides a l’aigua.
Les explicacions rebudes ens semblen correctes i raonables, i considerem que no hi ha motius per desconfiar del treball fet fins ara, tant per la Conselleria de Sanitat com per Aguas de Valencia.
Pel que fa a les actuacions per buscar solucions ens han comentat que s’han centrat en buscar aigua no contaminada en pous del terme, per poder barrejar-les amb la del pou actual, i disminuir així la concentració del residu. Els resultats no han sigut bons: en uns casos les aigües analitzades també tenen residus, i en altres el cabal d’aigua extraïble no és suficient per a cobrir les necessitats de Carcaixent.
A partir d’ací la solució per eliminar el pesticida (que no els nitrats) és la instal·lació de filtres de carbó actiu, una inversió que ronda el 250.000 euros i que tardaria uns dos mesos en estar finalitzada.
Mentrestant al llarg d’esta setmana aniran entrant en funcionament les depuradores distribuïdes pels diferents barris, una vegada acabades d’instal·lar, actualitzar i d’analitzar l’aigua que subministren.
Com la resta de grups, considerem que el cost de la instal·lació dels filtres de carbó actiu no ha de recaure íntegrament en els ciutadans, sinó que ha de córrer per compte de la Generalitat o la Diputació en tant que ha sigut un problema sobrevingut i excepcional.
Des del BLOC considerem a més que el problema de la contaminació de l’aigua potable requereix el màxim consens de tots els grups municipals. Així ha sigut des de l’inici d’esta crisi, per la qual cosa, si hi ha algun grup que vol desmarcar-se del que s’ha fet fins ara, a ell li correspon explicar els motius de la discrepància. Per a nosaltres l’actuació seguida fins ara fins ara pels responsables dels subministrament i dels controls sanitaris ha sigut correcta i ajustada a la legalitat. No veiem raons per desmarcar-nos de la línia seguida ni per trencar el consens.
Entenem que l’escenari no és el millor possible, però no veiem motius per crear un alarmisme injustificat en matèria de salut pública. Mentre les analítiques no mostren una reducció de la contaminació, l’única solució viable a mitjà termini, en opinió dels tècnics, és la instal·lació i posada en funcionament del nou equipament de filtres de carbó.
Així i tot des del Bloc consideren aquesta solució provisional, i apostem, com hem manifestat al llarg dels últims anys, per la potabilització de l’aigua del Xúquer com a solució definitiva al problema de la qualitat de l’aigua potable al nostre poble, i també a la comarca. Per això urgim als responsables de la Generalitat a accelerar l’execució del projecte de la potabilitzadora per a que en el termini més curt possible, Carcaixent i altres pobles de la Ribera, tinguen aigua de la qualitat que mereixen.