Segons ha pogut saber el Bloc, les mares dominiques estan plantejant-se seriosament abandonar el convent del Corpus Christi de Carcaixent, conegut popularment com el convent de les Dominiques per motius que apunten a l’envelliment de la comunitat i a la falta de vocacions.

Presents a Carcaixent des del 1654, any en què la venerable Agnés de l’Esperit Sant aconseguí l’autorització de l’orde per a la fundació del nou convent, les Dominiques han tingut una forta influència a la nostra localitat, com és lògic en l’àmbit religiós, però també en l’arquitectònic, el cultural i l’artístic.

L’actual Auditori i Parc del Bicentenari de la Taronja ocupen l’antiga església i hort del convent, i com es pot comprovar consultant el Catàleg de Bens Patrimonials de la Generalitat Valenciana, depenent de la Conselleria de Cultura, vora una vintena de fitxes fan referència a obres d’art (escultures, pintures i peces d’orfebreria) que es conserven a l’actual convent.

El Bloc considera que seria una llàstima que aquestes obres que durant més de tres cents anys han sigut custodiades a Carcaixent, i que per tant han format part de la història i patrimoni de la localitat, abandonaren també la nostra ciutat.

És per això que el BLOC presentà un moció en el darrer plenari, en què instava l’equip de govern per tal que iniciara les negociacions pertinents amb l’ordre de les Dominiques, per tal de garantir que el patrimoni artístic conservat històricament al convent del Corpus Christi de Carcaixent, quede a la ciutat i passe a formar part dels fons del futur Museu Municipal, bé en règim de cessió, de dipòsit, o el que s’estime més convenient per ambdues parts.

La moció, aprovada per unanimitat, també proposava que es negociara el futur d’ús de l’edifici actual del convent, situat en les immediacions de la urbanització de Sant Blai, a canvi, per exemple, del manteniment en condicions del mateix, de manera que aquest passe a formar part del conjunts d’instal•lacions culturals del municipi, així com sol•licitar el suport tècnic i institucional de la Generalitat Valenciana.

El Bloc recordà que molt del patrimoni del convent tenia el seu origen en les donacions que els ciutadans de Carcaixent havien anat fent al llarg de la seua història, i que per tant seria injust que es traslladara.

Ací teniu un enllaç que parla de la història del convent: http://www.sanantoniocolegio.com/60re/00/9/2/09dominicas.php

I ací l’enllaç del catàleg del patrimoni que guarda el convent: http://www.cult.gva.es/dgpa/troncales/ConBellasArtes.asp?NumPag=23

Aneu passant les pàgines per a veure’l