La liquidació del pressupost 2012 confirma el bloqueig de les finances municipals, malgrat les fortes retallades practicades en els dos últims anys, la pujada d’impostos, l’acomiadament de treballadors i la rebaixa de salarial aplicada a la plantilla.

Els resultats són molt preocupants tot i haver aconseguit per primera vegada en els últims 4 anys un romanent de tresoreria positiu de 310.410 euros. A pesar dels grans sacrificis, finalment sols ha sigut possible aconseguir un romanent positiu recorrent a l’endeutament, amb un préstec d’1.922.915 euros que va autoritzar l’Estat a canvi d’aprovar un pla d’ajustament. Açò és fonamental, perquè de cara al futur immediat, l’ajuntament tot i que ha de continuar retallant, no podrà recórrer novament a l’endeutament, de manera que la pròxima liquidació, si no hi ha un miracle pel mig, amb moltes probabilitats tornarà a ser negativa.

La deficient gestió pressupostària del Partit Popular, especialment fins l’any 2009, ha enfonsat greument les finances municipals. Despeses desmesurades que havien de finançar-se amb uns suposats elevats ingressos derivats de venda de terrenys o de l’aprofitament urbanístic han acabat transformant-se en dèficits de finançament i més endeutament. Mala situació segons Bloc-Compromís, però també en opinió dels tècnics municipals, que en l’avaluació anual del Pla de Econòmic i Financer remarquen que no es poden realitzar noves operacions de crèdit a causa dels nivells de deute existents, que els superàvits o majors ingressos hauran de destinar-se a reduir l’endeutament, i que la venda de terrenys ha d’anar a finançar inversions ja realitzades com és el cas de la construcció de la piscina o el seu equipament, que es va fer sense tindre reconegut el dret per import de 473.045 euros, de manera que s’haurà de cobrir com a mínim esta quantitat amb venda de terrenys. I el mateix amb l’aprofitament urbanístic nou que es reconega, que ha de servir per finançar amb 465.000 la construcció de la piscina coberta”. 

Durant el 2013, l’ajuntament haurà de limitar-se a la prestació de serveis mínims a la població, i pregar perquè les circumstàncies no empitjoren, ja que mentre no hi haja finançament addicional hi ha una sèrie d’amenaces que poden posar l’ajuntament en una situació molt complicada: obligació de pagament de quotes d’urbanització en el sector Barxeta 2 i en la UDE 4, indemnitzacions de sentències judicials pendents, obres compromeses però no iniciades, compliment dels compromisos per implantació de l’Administració Electrònica, o el manteniment i nova construcció de nínxols en el cementeri.

Per molt que el Partit Popular intente traure pit, estem davant una situació molt difícil, sobretot per a la ciutadania. Tots els sacrificis que han hagut de suportar les famílies i entitats locals (pujades d’impostos, reducció de subvencions, retalls en alguns serveis, desaparició de les inversions, o impagament a proveïdors) sols estan servint per estabilitzar l’ajuntament, de manera que no hi ha possibilitat de compensar amb diners públics la caiguda de l’activitat i l’augment de l’atur.

Amb un ajuntament bloquejat i una Generalitat que no paga el deute pendent, des de Bloc-Compromís considerem necessari que es prenguen mesures addicionals, per millorar el finançament i la tresoreria. En este sentit, veiem ineludible reduir el percentatge d’impagats en ingressos propis, que en estos moments està en el 19%, així com replantejar-se alguns serveis públics, com ara el de la recollida del fem, que representa un cost important a més d’una càrrega periòdica per a la tresoreria, tot en el marc d’un nou pressupost per al 2013, que l’equip de govern hauria de presentar ja, després de tres anys de pròrrogues.